Vrijmetselarij Museum

Museumweken

Vrijmetselarij Museum

Altijd al benieuwd geweest wat er speelt achter de deuren van Vrijmetselaars? Als je meer wilt weten over de organisatie, de riten en de geschiedenis van deze bekende broederschap, kom dan vooral een kijkje nemen in het Vrijmetselarijmuseum in Den Haag! Het museum heeft zich ontwikkeld vanuit een 19e eeuwse verzameling gedenkstukken en omvat nu vele voorwerpen zoals schilderijen, sierstukken en andere kunstwerken die de praktijken van de vrijmetselarij door de eeuwen heen weergeven. Dus wacht niet langer en betreed de mysterieuze wereld van de Vrijmetselaars door een bezoek te brengen aan dit museum dat daadwerkelijk in de tempel van Nederlandse tak van de orde zit!

De collectie

De collectie van materialen is bedoelt om een goed beeld te geven van de orde en om hun belangrijkste standpunten en boodschappen uit te dragen. In verschillende zalen zijn vele objecten ingedeeld op thematiek en tijdsperiode. Zo is er een ‘tijdslijn’ die de verbintenis van de vrijmetselarij met belangrijke historische gebeurtenissen en intellectuele ontwikkelingen in Europa en Nederland weergeeft. Ook is er een portrettengalerij en is het mogelijk om via een audiovisuele presentatie de bijzondere evaring van een inwijding bij te wonen. Deze uitgebreide verzameling maakt dat het museum internationaal gezien wordt als de belangrijkste in zijn soort.

Bibliotheek en archief

De collectie, de bibliotheek en het archief worden beheert door het Cultureel Maçonniek Centrum. De bibliotheek van de orde bevat een enorme hoeveelheid informatie en is een van de meest belangrijke bibliotheken op het gebied van vrijmetselarij. De oudste publicaties komen uit het jaar 1402 maar de collectie loopt door tot het heden. Deze bibliotheek staat ook open voor diepgaand onderzoek maar ook voor een eerste verkennend bezoek. Nuttige documenten zoals het historische ledenbestand zijn gedigitaliseerd en kunnen nageslagen worden. Je kunt contact opnemen met de organisatie om toegang te krijgen tot dit materiaal. Ook is er de optie om meerdere keren per dag een instaprondleiding te krijgen.

 

Wissel AH vouchers in

Profiteer nu van de AH actie en ontvang 30% korting op jouw tickets.