Museum Volkenkunde
Museum Volkenkunde
Museum Volkenkunde vertelt, in een monumentaal pand aan de Singel, het verhaal over jou (en mij)! Dat klinkt misschien gek, maar in Museum Volkenkunde Leiden leer je in vaste en tijdelijke tentoonstellingen over ons, de mensheid. Als je al denkt dat je alles over jezelf weet, dan zal een museumbezoek aan het volkenkunde museum je nog verbazen.
Drie dingen die je moet weten over Museum Volkenkunde
Waarom het museum van volkenkunde in Leiden staat
Voordat het museum haar oorspronkelijke naam kreeg, stond het museum bekend als Verzameling Van Siebold. Siebold was een Duitse arts die in opdracht van Koning Willem I een natuurhistorische verzameling aanlegde in China, Indonesië en Japan. De standplaats van Siebold was de universiteitsstad Leiden. Dit is de reden waarom het museum haar deuren hier in 1837 opende.
Het volkenkundig museum Leiden: één van de oudste ter wereld
Omdat Museum Volkenkunde Leiden al sinds 1837 bestaat mag het zich tot een van de oudste volkenkundige musea ter wereld rekenen. Nadat het museum door het leven ging als Verzameling van Siebold veranderde men de naam later in Rijks Japansch Museum. Hierna droeg het nog veel andere namen, waaronder Rijks Ethnographisch Museum (1859), Rijksmuseum voor Ethnographie (1931) en Rijksmuseum voor Volkenkunde (1935). Museum Volkenkunde, zoals we het mu seum nu kennen, bestaat sinds 2005. In 2013 ging het deel uitmaken van het Nationaal Museum van Wereldculturen, waar ook het Afrika Museum, het Tropenmuseum en het Wereldmuseum bij horen.
De hele wereld in een vitrinekast
Museum Volkenkunde Leiden vertelt over universele thema’s als rouwen, versierden, bidden, liefhebben en vechten. Al deze thema’s maken inzichtelijk dat we wellicht een beetje van elkaar verschillen, maar bovenal allemaal mens zijn. Ruim vierduizend objecten vertellen verspreid over acht zalen (te weten Afrika, Azië, de Boeddhazaal, Japan, Korea, China, Indonesië, Oceanië, Midden- en Zuid-Amerika en Noord-Amerika) het verhaal over wie wij zijn.
Voor meer informatie over het museum bezoek je hun website. Wil je meer weten over een van de andere musea over wereldculturen? Neem dan eens een kijkje bij het Wereldmuseum in Rotterdam.