Kunstmuseum Den Haag

Museumweken

Kunstmuseum Den Haag

In het Kunstmuseum Den Haag wordt moderne en hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst tentoongesteld. Het museum is gevestigd in een gebouw met zalen die prachtig verlicht worden door de vele ramen die erin zitten. Van schilderijen van Monet tot inspirerende fotografietentoonstellingen, je vindt het er allemaal. De combinatie van het betoverende gebouw en de diverse kunst die er tentoongesteld wordt zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

Met 160.000 kunstwerken is het Kunstmuseum een van de grootste kunstmusea in Europa. Het museum bezit vooral een hele grote Piet Mondriaan collectie. Mondriaans leven en artistieke ontwikkeling naar abstracte kunst kun je als bezoeker eigenlijk alleen in dit museum ervaren. Andere bekende artiesten die je er tegen zult komen zijn Monet, Picasso, Kandinsky, Sol Lewitt, Francis Bacon en Louise Bourgeois.

Het museum probeert deze prachtige ervaring met mensen te delen door middel van vernieuwde tentoonstellingen, museumlessen, concerten en meer.

Tentoonstellingen

Kunstmuseum Den Haag organiseert verschillende tentoonstellingen. Een daarvan is ‘Frisse wind – een zomerse kijk op de Haagse School’. Vroeger trekte men zich minder van het weer aan, en kunstenaars als Jozef Israëls, Hendrik Willem Mesdag en Anton Mauve trokken er daardoor veel op uit om Den Haag en omgeving op een weergaloze wijze vast te leggen.

Wat al deze kunstenaars gemeen hebben is hoe ze omgingen met het samenspel tussen licht, lucht en water. Onderwerpen als bomschuiten, koeien, rivierlandschappen, visserstaferelen en de opkomende strandcultuur komen veel voorbij.

Een andere tentoonstelling die je als bezoeker kunt bewonderen is ‘Mondriaan en De Stijl’.

Zoals hierboven al eerder is genoemd heeft het museum een hele grote Mondriaan collectie. Deze collectie is zelfs de grootste ter wereld! In de tentoonstelling ervaar je op een bijzondere manier de weg van Mondriaan naar abstractie en over de kracht van De Stijl.

Kunstwerken die tot De Stijl behoren zijn vaak – boven de verwachting van veel mensen uit –levendig, vrij en vrolijk door onder andere de heldere kleuren die gebruikt werden. In de tentoonstelling zie je naast werken van Mondriaan ook werken van Theo van Doesburg, Vilmos Huszár, Bart van der Leck en meer.

Collectie

Het Kunstmuseum beschikt over een grote collectie kunst. Zo zijn ze in het bezit van het gedicht ‘De kerk van Domburg’ door Mischa Andriessen. Mischa Andriessen legde in 2017 spannende verbanden tussen de beeldende kunst en de dichtkunst. In 2019 schreef hij een prachtig gedicht over de kerk van Domburg, naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Aan Zee’.

Ook bezit het museum over de collectie ‘Schatten uit de wereld van de Islam in de schijnwerpers’. Deze collectie bestaat uit een groot aantal islamitische kunstobjecten. Wat bijzonder is, is dat ruim 750 objecten uit de collectie online staan. Op deze manier kunnen ze permanent bekeken worden.

Activiteiten

Het museum organiseert verschillende activiteiten. Zo kun je als bezoeker de museumnacht bezoeken, maar ook een van de instaprondleidingen zoals die over Monet.

Wissel AH vouchers in

Profiteer nu van de AH actie en ontvang 30% korting op jouw tickets.