Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen
Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen
Unieke verzameling
Dakpannen, potten en bakstenen: weet jij wat deze drie gemeen hebben? Precies, ze bevatten alle drie klei als ingrediënt. Je staat er misschien niet bij stil, maar de keramiek heeft een ontzettend rijke geschiedenis. Een geschiedenis die is te ontdekken in het Keramiekcentrum Tiendschuur in Tegelen.
Van de prehistorie tot de Romeinen en de ambitieuze regionale pottenbakkers uit de tijd van je grootmoeder. Laat je onderdompelen in deze prachtige ambacht in dit museum. Ontdek de unieke verzameling historische keramiek in het Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. Ook zijn er interessante exposities met hedendaagse kunst in het museum te aanschouwen.
Ontdek de talenten van gerenommeerde kunstenaars uit heel Europa. Laat je verrassen door knappe staaltjes vakmanschap en de schoonheid van moderne kunst uitgevoerd in klei en porselein.
Ontstaan van het museum
De grondstof klei wordt al jaren gebruikt. Ook in het Limburgse dorpje Tegelen werd er veel gebruik gemaakt van deze grondstof. Niet raar ook, want de Maas stroomt langs het dorpje heen. Hierdoor diende het als een belangrijke waterweg voor hen en belangrijke bron voor klei. Al vanaf het begin van diende klei daarom als een belangrijk grondstof voor pottenbakkers, kleine dakpannen en baksteenbedrijven. De naam van de plaats is dan ook afgeleid van het Romeinse woord voor dakpan, namelijk ‘Tegula’.
Van potten voor de keuken, tabakspotten en kachelopstanden: er werd van alles gemaakt hier. De opkomst van de grootschalige en kwalitatief hoogwaardige keramische industrie in Maastricht rond 1830 bracht hier verandering in. In het midden van de negentiende eeuw was er haast geen pottenbakkersbedrijvigheid meer te bekennen. Een ambacht waarin in 1860 pas weer leven in werd geblazen door enkele handelaren.
De mede-directeur van het Tegelse grof-keramische bedrijf Russel-Tiglia, George Goossens, organiseerde in 1935 een tentoonstelling met oud Tegels keramisch handwerk dat de Tegelse bevolking nog in bezit had. Het was deze verzameling die de basis voor de collectie van het huidige Keramiekcentrum Tiendschuur vormde.
Deelcollecties
Op 21 juni 1987 opende het museum voor het eerst haar deuren in de Tiendschuur onder de naam Keramiekmuseum Tiendschuur. Tegenwoordig zijn verscheidene keramiek collecties in dit museum te bewonderen. Haast uit iedere tijd is er wel een kunstwerk te bewonderen. Van keramische werken uit de Romeinse tijd tot het nieuwste keramische werk van hedendaagse kunstenaars.
Kan jij niet wachten om het Keramiekcentrum Tiendschuur in Tegelen te bezoeken? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!