Kasteelruïne en Fluweelengrot Valkenburg

Museumweken

Kasteelruïne en Fluweelengrot Valkenburg

Verbinding

Aanschouw de resten waar vroeger ooit een prachtig en imposant kasteel stond of waan je door donkere en koude gangen. Duik in de rijke geschiedenis van de Middeleeuwen tijdens een bezoek aan de Kasteelruïne en Fluweelengrot gelegen in het Limburgse plaatsje Valkenburg. Twee locaties die door middel van ondergrondse gangen met elkaar zijn verbonden. Samen vormen de twee één museum.

Locaties die, sinds 1924, worden onderhouden door de Stichting Kasteel van Valkenburg. Dit om zowel de Fluweelengrot en de Kasteelruïne voor de toekomst te bewaren. Maar ook grotendeels om het zo toegankelijk en veilig mogelijk voor iedereen te houden. Een lastige taak, want juist deze twee locaties vereisen veel onderhoud om de veiligheid te behouden.

Kasteelruïne

Vandaag de dag zijn er alleen nog maar ruïnes over van Kasteel Valkenburg. De opbouw van een kasteel in deze vestingstad is waarschijnlijk begonnen in opdracht van het Gosewijn I van Valkenburg. Zij bouwde hier in 1075 het eerste kasteel van Valkenburg. Met een toren die gebouwd was van vuursteen en andere harde natuursteensoorten. Deze werd helaas in 1122 vernietigd door de legers van Boudewijn I van Leuven. Op de plek van de vernietigde toren werd door het Gosewijn II van Valkenburg een nieuw kasteel gebouwd. In plaats van stenen, werd er vanaf nu gebruik gemaakt van mergel. Een krijtgesteente die uit de grond van Valkenburg wordt gewonnen.

Tijdens de middeleeuwen werd het kasteel nog meerdere keren belegerd. Aan het begin van de Hollandse Oorlog, op 26 mei 1672, werd Kasteel Valkenburg ingenomen door Franse troepen. Dit met het doel om Maastricht te veroveren. Op 6 december slaagden Staatse troepen erin om Valkenburg te heroveren. Op bevel van stadhouder Willem III werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen en de vesting ontmanteld. Dit om te voorkomen dat de vestingstad nooit meer een bedreiging kan vormen voor Maastricht.

Het kasteel is nooit meer gerestaureerd. Dit omdat mergel, het materiaal waar Kasteel Valkenburg van is gemaakt, tegenwoordig ontzettend duur is. Dit maakt het restaureren van het kasteel haast onbetaalbaar.

Fluweelengrot

De Fluweelengrot, het andere gedeelte van het museum, is hoogstwaarschijnlijk ontstaan in de elfde of twaalfde eeuw. Uit deze grot werd door zogenaamde ‘blokbrekers’ mergel uit de grond gehaald. Dit zodat het gebruikt kon worden als bouwsteen voor de bouw van onder andere het Kasteel van Valkenburg. Deze mergelwinning heeft geleid tot een ondergronds labyrint van ruim vijf kilometer lang.

Door de jaren heen heeft de Fluweelengrot meerdere belangrijke functies gehad. Bijvoorbeeld in de Franse Tijd toen er in deze grot een kapel werd gemaakt, omdat de kerk niet meer gebruikt mocht worden. Maar ook tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de grot als schuilplaats voor de bevolking en rustpunt voor Amerikaanse soldaten diende. De gangen van de Fluweelengrot hebben een directe verbinding met het Kasteel van Valkenburg.

Beleef de roerige geschiedenis van de diverse belegeringen, verwoestingen en heerschappijen van ridders als ‘Walram de Rosse’, ‘Gosewijn’, en de hertogen van Brabant. Bekijk nu de website voor meer informatie!

Wissel AH vouchers in

Profiteer nu van de AH actie en ontvang 30% korting op jouw tickets.