Hortus botanicus Leiden

Museumweken

Hortus botanicus Leiden

Oudste botanische tuin

Waan je in een wereld van prachtige tropische orchideeën, de wonderlijke vleesetende planten of bewonder de felle kleuren van de prachtige bloemen om je heen. In de tuin van het Hortus botanicus Leiden zijn de meest prachtigste en bijzonderste planten, bloemen en kruiden te vinden.

De Hortus Botanicus Leiden is dan ook een van de oudste nog bestaande botanische tuinen van Nederland en West-Europa. De tuin gaat helemaal terug naar 1590 waar het is opgericht aan het Rapenburg in de Zuid-Hollandse stad Leiden. Vanaf het begin was de tuin al toegankelijk voor het publiek, iets wat vooral in de zestiende en zeventiende eeuw een uitzondering was. Nog altijd is het mogelijk om de diverse collectie aan planten, bloemen en kruiden te aanschouwen in deze prachtige tuin in Leiden: het Hortus Botanicus.

Universitaire kruidentuin

De Hortus Botanicus in Leiden is aangelegd in opdracht van de Universiteit Leiden. Na de stichting van deze Universiteit in 1575, bleek dat er vraag was naar een zogenaamde ‘Hortus Medicus’. Dit waren tuinen waarin studenten geneeskunde verschillende geneeskrachtige planten konden bestuderen. Met dit doel voor ogen diende de Universiteit op 15 maart 1578 een verzoek in aan het gemeentebestuur. Het ging hen om de onbebouwde grond achter het Academiegebouw aan het Rapenburg. Ruim drie jaar later, op 9 februari 1590, werd het eerste perceel aan de universiteit overgedragen. Dit wordt gezien als de stichting van de botanische tuin in Leiden.

Met behulp van hoogleraar Carolus Clusius werd in 1594 de tuin beplant. Clusius had al eerder ervaring opgedaan met botanische tuinen. Zo verbleef hij jaren in Wenen, waar hij de tuin aanlegde van keizer Maximiliaan II.

De tuin werd ingericht met, toen nog, bekende en onbekende soorten uit het plantenrijk. Dit waren onder andere tulpen, maar later ook tomaat, tabak, maïs en aardappel. Planten die door de botanische tuin hun bekendheid kregen in Noord-Europa. Daarnaast werden er ook meerdere planten geplant die door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) naar Europa waren gebracht.

Verschillende tuinen

Door de jaren heen heeft de Hortus botanicus Leiden zijn collectie enorm uitgebreid. Tegenwoordig bestaat de tuin dan ook uit verschillende onderdelen. Van de Voortuin, waarmee het allemaal begon, tot de Wintertuin, de Von Siebold Gedenktuin, de Oranjerie, de systeemtuin en een tropisch kassencomplex.

Wil jij nu al meer te weten komen over de bijzondere collectie planten die te vinden zijn in het Hortus botanicus Leiden? Bezoek dan nu deze prachtige botanische tuin.




Wissel AH vouchers in

Profiteer nu van de AH actie en ontvang 30% korting op jouw tickets.