Het Nieuwe Instituut

Museumweken

Het Nieuwe Instituut

Een veranderende wereld

Loop eens door de straten en kijk eens goed om je heen. Wat zie je allemaal? Misschien vallen er bepaalde dingen op waar je eerst nooit bij stil hebt gestaan. Of dit nu het geval is of niet; over het algemeen heb je een duidelijk straatbeeld gekregen. Het lijkt niets anders dan normaal, maar vergelijk die straten eens met hoe ze er vroeger uitzagen. Je zal dan snel zien dat de wereld om ons heen constant verandert. In Het Nieuwe Instituut wordt deze constante verandering weergegeven.

Een museum gericht op het tonen van de ontworpen wereld. Een wereld die constant verandert door nieuwe technologieën, nieuwe denkbeelden en de verschuiving van sociale prioriteiten. Het Nieuwe Instituut heeft hiermee als doel om, aan de hand van actuele ontwikkelingen, de waardering voor de cultuur-maatschappelijke betekenis van architectuur, vormgeving en digitale cultuur te verhogen.

Tentoonstellingen

Tijdelijk Huis van Thuis

Van 4 juli 2021 tot en met 29 mei 2022

Deze tentoonstelling onderzoekt de verschillende gedaantes die ons huiselijk interieur recent heeft aangenomen. Want de keukentafel werd school, het balkon werd yogacentrum, de slaapkamer kantoor, actiecentrum of werkplaats, terwijl de woonkamer tevens als showroom, schuilkerk en huistheater bleek te kunnen functioneren. Hoe komt het dat we onze huizen niet alleen verhuren, maar meer en meer als speculatieobject zijn gaan zien? Wat voor invloed hebben objecten en ruimtes op ons gedrag, onze houding, onze seksualiteit; ons idee van onszelf? Hoe moeten wij ons huiselijk interieur zien, als we beseffen dat onze woonkamers worden gedeeld met dieren, insecten, microben, maar ook met allerlei vormen van digitalisering?

Lithium

Tot en met 15 augustus 2021

De tentoonstelling Lithium is opgevat als een kuuroord waar onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars aan de hand van het element lithium zowel de heilzame als de schadelijke kanten van de eeuwige menselijke zoek- tocht naar energie belichten. Hoe vaak kunnen we onze batterijen nog opladen zonder iets te doen aan de oorzaken van de uitputting van mens en planeet?

Atelier Nelly and Theo van Doesburg

Tot en met  3 oktober 2021

Een nieuwe kijk op het werk van Nelly en Theo van Doesburg, dankzij de recente restauratie van hun architectuurarchief. De presentatie erkent Nelly als sleutelfiguur in de opbouw van de reputatie van Van Doesburg en De Stijl. Stralend middelpunt van de opstelling is hun meest uitgesproken project samen: de atelierwoning in Meudon, een voorstad van Parijs. Met nooit eerder of lang niet getoonde schetsen, tekeningen en maquettes ingebed in de rijke gebruiksgeschiedenis van het huis.

Gallery 3 By You

Doorlopend

Deze zaal wordt opengesteld voor projecten, van een eindexamenpresentatie van een academie, een installatie in het kader van een stedelijke manifestatie, of een presentatie van een beroepsvereniging tot werk van jonge Rotterdamse makers.

De tentoonstellingen wisselen tijdens de looptijd van deze actie. Bekijk op de website welke tentoonstellingen op het moment van uw bezoek te zien zijn.

Met uw ticket kunt u ook de naastgelegen museumwoning Huis Sonneveld uit de jaren dertig bezoeken. Dit is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen, met veel originele meubels.