Mariniersmuseum

Museumweken

Mariniersmuseum

Stichting Koninklijke Defensiemusea

Gecamoufleerde kleding, een zwarte baret op hun hoofd en een gigantisch geweer die ze subtiel over hun schouder dragen. Dat is waarschijnlijk wat je gelijk voor je ziet bij het woord ‘Marinier’. Maar wat weten we verder eigenlijk van het Korps Mariniers af? Bij een bezoek aan het Mariniersmuseum kom je alles over dit krijgsmachtsdeel te weten.

De aanleg van een collectie historische voorwerpen met betrekking tot het Korps Mariniers begon al in 1938. Dit was gelijk de eerste aanzet voor het Mariniersmuseum. Uiteindelijk ontstond pas in 1980 het huidige Mariniersmuseum, die tot 1995 gevestigd lag in het Hulstkamp-gebouw aan de Maaskade in Rotterdam. Op 10 december 1995 werd het museum feestelijk heropend door Z.K.H. Prins Bernhard aan de Wijnhaven. Een belangrijke en symbolische plek voor het Korps Mariniers. Het was namelijk op deze plek dat de mariniers in mei 1940 tegen de Duitse tegenstanders vochten.

Het Mariniersmuseum maakt onderdeel uit van de Stichting Defensiemusea. Een stichting die is opgericht op 1 juli 2014. Deze organisatie vormt de overkoepelende organisatie voor vier Defensiemusea: het Mariniersmuseum, het Nationaal Militair Museum, het Marinemuseum en het Marechausseemuseum. Sinds 1 januari 2015 heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het predicaat ‘’Koninklijke’’ aan de organisatie toegekend. De organisatie mag zich sindsdien Stichting Koninklijke Defensiemusea (SKD) noemen.

Korps Mariniers

Bij Mariniers hebben we waarschijnlijk gelijk het eerder genoemde stereotypische beeld in ons hoofd. Maar weten we eigenlijk wel wat het Korps Mariniers precies doet? Het Korps Mariniers is namelijk een snel inzetbare, lichte infanterie-eenheid. Zij zijn gespecialiseerd in militaire operaties vanaf het water op het land of andersom.

Kortom nemen Mariniers deel aan verschillende internationale vredesoperaties. Het is dan ook niet zo raar dat een Marinier altijd klaar moet staan om uitgezonden te worden. Altijd fysiek en mentaal voorbereid zijn op verschillende missies en situaties. Een moeilijk en uitdagend vak die tot zijn recht komt in het Mariniersmuseum.

Rijke collectie

Het museum beschikt dan ook over een brede collectie. Van kleding en uitrustingen tot voertuigen en documenten. Aan de hand van verschillende objecten krijg je als bezoeker een goed beeld van de geschiedenis van het Korps Mariniers en hun (belangrijke) missies door de jaren heen.

Een aantal onderwerpen krijgen bijzondere aandacht in het museum. Van de Tocht naar Chatham tot de naoorlogse inzet in Nederlands-Indië en recentere missies naar Irak en Afghanistan. In het Mariniersmuseum ontdek je het allemaal.

Kan jij niet wachten om de bijzondere wereld van het Korps Mariniers in te duiken? Bekijk dan nu de website voor meer informatie!

 

MuseumTV heeft de collectie van het museum in beeld gebracht. Bekijk de trailer van deze mini-docu hier of bekijk de hele video op de website.




Wissel AH vouchers in

Profiteer nu van de AH actie en ontvang 30% korting op jouw tickets.