Marechausseemuseum

Museumweken

Marechausseemuseum

Het eerste politiemuseum

Een riem volgeladen met verschillende gebruiksvoorwerpen, een zwart kogelvest om hun borst en een blauwe baret op hun hoofd. Je weet waarschijnlijk al over wie ik het heb: de Marechaussee. Een Nederlands krijgsmachtsdeel die waakt over de veiligheid van onze de Staat. In het Marechausseemuseum kom je alles over de Koninklijke Marechaussee te weten.

31 oktober 1936: het Marechausseemuseum werd op initiatief van de kolonel der Koninklijke Marechaussee M.C. van Houten geopend. Het ‘historisch museum der Koninklijke Marechaussee’ an de Zwolseweg in Apeldoorn was daarmee het eerste politiemuseum in Nederland. De privécollectie van Van Houten vormde het begin van de museumcollectie.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft de museumcollectie een aantal verschillende locaties gekend. Pas sinds 1972 wordt het huidige museumgebouw door de stichting Koninklijk Weeshuis verhuurd aan het Marechausseemuseum.

De Marechaussee

Natuurlijk zijn we allemaal bekend met de politie, en dus ook de Marechaussee. Maar hoe goed kennen we dit beroep eigenlijk? De Marechaussee kent een rijke en uitgebreide geschiedenis waar niet iedereen iets van af weet.

Het Corps de Marechaussée ontstond op 26 oktober 1814. Opgericht omdat er in Nederland behoefte was aan een centraal aangestuurd politiekorps. Een bepaalde militaire structuur. Een nieuwe politieorganisatie moest de orde handhaven, zorgen voor de naleving van wetten en de veiligheid van grenzen en grote wegen onderhouden. Toch was de Koninklijke Marechaussee (KMar) pas vanaf 1919 deel van het politiebestel, samen met de gemeentepolitie, het Korps Politietroepen en de Rijksveldwacht. De Rijksveldwacht en de Koninklijke Marechaussee vervulden rijkspolitiediensten. Een situatie die tot 1940 zou voortduren.

De Marechaussee verloor zijn ‘Koninklijke’ en militaire status tijdens de Duitse bezetting van Nederland in 1940. Deze statussen kregen ze direct terug na de bevrijding van Nederland in 1945.

De politietaken van de Koninklijke Marechaussee zijn in 1988 vastgelegd in de Politiewet. Uiteindelijk werd de Koninklijke Marechaussee in 1998 een zelfstandig krijsmachtsdeel.

Rijke collectie

In het Marechausseemuseum is een brede collectie te zien die terug gaat naar de oprichting op 26 oktober 1814 door Willem I. Hierin komen verschillende onderwerpen aanbod en staan verscheidene objecten tentoongesteld. Van werkzaamheden op de brigades tot inspecteurs en personen die op één of andere manier een belangrijke rol hebben gespeeld bij de Koninklijke Marechaussee.

In de collectie van het Marechausseemuseum wordt extra aandacht besteed aan de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) en verdwenen organisaties zoals het Korps Politietroepen, de Rijks- en Gemeenteveldwacht en de Rijks- en Gemeentepolitie.
Ook staan er verschillende soorten voertuigen en motoren tentoongesteld.

Wissel AH vouchers in

Profiteer nu van de AH actie en ontvang 30% korting op jouw tickets.