Het Scheepvaartmuseum

Museumweken

Het Scheepvaartmuseum

Het monumentale gebouw uit 1656 waar het Scheepvaartmuseum in gevestigd is, heet ’s Lands Zeemagazijn. Het gebouw werd ontworpen door Daniel Stalpaert en werd gebruikt als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Het Scheepvaartmuseum bezit de op één na grootste maritieme collectie ter wereld. Het museum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In stimulerende, interactieve tentoonstellingen ontdek je vijfhonderd jaar maritieme geschiedenis. Deze tentoonstellingen bevinden zich op drie verschillende vleugels van het Zeemagazijn.

De collectie

De collectie van het Scheepsvaartmuseum omvat ongeveer 400.000 objecten. Met deze collectie kan het museum bijna een compleet beeld geven van de Nederlandse maritieme geschiedenis. Deze collectie is opgedeeld in: cartografie & nautische instrumenten, schepen & techniek, kunstnijverheid & gebruiksvoorwerpen, schilderijen, prenten & tekeningen en fotografie & film.

Het gebouw

Het ’s Lands Zeemagazijn werd in de Gouden Eeuw gebouwd, toen Amsterdam nog de grootste haven ter wereld had. Het Scheepvaartmuseum is hier al sinds 1973 gevestigd en is nog steeds de perfecte locatie die veel karakter uitstraalt.

VOC-schip Amsterdam

Het museum bezit een replica van het VOC-schip Amsterdam. In de 17e en 18e eeuw zeilden de Oost-Indiëvaarders met dit soort schepen naar het Verre Oosten. De reis met het schip duurde zo’n acht maanden. Het originele VOC-schip Amsterdam verging in 1749 op zijn eerste reis. Het roer brak af in een vliegende storm, waarop de schipper besloot om het schip te laten stranden op de Engelse zuidkust. Hij hoopte zo de mensen aan boord, de lading en het schip te redden. Helaas zakte het schip al snel in de modder en kwam nooit meer los.