Museum Gouda

Museumweken

Museum Gouda

Sinds 1947 is Museum Gouda gevestigd in het Catharina Gasthuis. Het museum beheert ongeveer 40.000 objecten.

Collectie

Het museum beheert, onderzoekt en presenteert de gemeentelijke collectie die voornamelijk bestaat uit voorwerpen van Goudse kunst-, kunstnijverheid en (cultuur-)geschiedenis, de collectie Arntzenius, de collectie Gouds plateel en de collectie hedendaagse kunst.  Op het gezellige binnenterrein van Museum Gouda bevindt zich naast het terras ook een beeldentuin. Daarnaast is er een prachtige collectie religieuze kunst, waaronder altaarstukken van vlak voor de Beeldenstorm en kunst en kunstnijverheid uit schuilkerken uit de eerste helft van de zeventiende eeuw.

Tot de stadscollectie horen voorwerpen die in 1874 bijeen zijn gebracht om het museum te stichten en alle voorwerpen die sindsdien zijn verzameld. Deze voorwerpen hebben allemaal een relatie met Gouda en de regio. Bijzondere onderdelen van de stadscollectie zijn: martelwerktuigen, medische collectie, collectie Goudse pijpen, collectie Josine de Bruyn Kops en collectie Goudse kunstenaars.

De Arntzenius collectie is een grote verzameling van Franse en Hollandse schilderijen uit de 19e eeuw, geschonken door kunstenaar/verzamelaar Paul Arntzenius.

Gebouw

De geschiedenis van het gebouw waar het museum in gevestigd is, Het Catharina Gasthuis, gaat terug tot in de veertiende eeuw. In het begin wat Het Catharina Gasthuis een gasthuis voor landlopers. Daarna werden er ook zieken en bejaarden opgevangen. In de 19e eeuw werd het gasthuis een echt ziekenhuis. Sinds 1947 heeft het Museum Gouda zich hier gevestigd.

Wissel AH vouchers in

Profiteer nu van de AH actie en ontvang 30% korting op jouw tickets.