Mondriaanhuis

Museumweken

Mondriaanhuis

Aan de Kortegracht in Amersfoort vind je het Mondriaanhuis. Het Mondriaanhuis is het geboortehuis van kunstenaar Piet Mondriaan. Het is een museale beleving voor jong en oud. Piet Mondriaan bracht zijn kinderjaren door in het huis, maar na het vertrek van de familie was er op deze plek lange tijd niets te zien van de wereldberoemde schilder. Architect Leo Heidenrijk en zijn vrouw Cis brachten hier in 1994 verandering in door het Mondriaanhuis te maken.

Collectie van Het Mondriaanhuis

Het Mondriaanhuis heeft een bescheiden eigen collectie en twee grotere collecties in langdurig bruikleen. Hiernaast stelt het museum ook een aantal vroegere werken van Mondriaan tentoon. Eén van de collecties bevat geometrisch-abstracte kunst, in langdurige bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze collectie bevat 114 objecten, waaronder stukken van Jan Schoonhoven, Peter Struycken, Ben Akkerman en meer.

De tweede collectie bevat constructief concrete kunst, verkregen van internationaal werkende kunstenaars. Ontdek met deze collectie van 339 stuks, werken van kunstenaars als Douglaas Allsop, John Carter, Vera Molnar en meer.

In het Mondriaanhuis zijn er negen naturalistische werken te zien uit Mondriaan zijn beginperiode. De stadsgezichten en landschappen komen uit de collectie Esser. J.F.S. Esser (1877-1946) bezat destijds een van de grootste collecties Nederlandse moderne kunst. Rond 1912 telde de collectie achthonderd kunstwerken, waaronder 80 werken van Mondriaan. Dit waren werken uit de beginperiode van Mondriaan, de verzamelaar kon abstracte kunst niet zo waarderen.

Wissel AH vouchers in

Profiteer nu van de AH actie en ontvang 30% korting op jouw tickets.