Huis Van Meerten

Museumweken

Huis Van Meerten

Dit neorenaissance museumhuis is afkomstig uit 1893 en werd gebouwd in opdracht van Lambert van Meerten. Hij was een kunst- en antiekverzamelaar met een speciale interesse voor de Hollandse Gouden Eeuw. Van Meerten liet dit woonhuis bouwen vanwege zijn steeds groeiende verzameling aan objecten. Tijdens een bezoek aan Huis Van Meerten kun je beleven hoe deze man tussen zijn museumstukken leefde.

Geschiedenis

Van Meerten wilde na zijn dood het huis schenken aan de stad Delft op voorwaarde dat het een museum werd. Hij ging drie jaar voor zijn dood echter failliet. De twee ontwerpers van het gebouw, Adolf le Comte en Jan Schouten, zetten een stichting op zodat het museum alsnog gerealiseerd kon worden. In 1909 opende het museum met Le Comte als directeur.

In 2013 werd het museum gesloten en werd de collectie overgedragen aan Museum Prinsenhof. Drie jaar later werd het huis gekocht door Vereniging Hendrick de Keyser en tegenwoordig is het als onderdeel van museumhuizen te bezoeken.

Stijl

De fa├žade is in de neorenaissance-stijl. Daarnaast is Huis Van Meerten een Rijksmonument.

Opdrachtgever

Lambert van Meerten was een rijke Delftenaar. Hij had een destilleerderij. De verzameling van Van Meerten bestond uit 16e- en 17e-eeuwse bouwfragmenten (stukken uit afgebroken panden), Delfts aardewerk en meubilair. De veelzijdigheid van zijn verzameling is ook aan de buitenkant te herkennen. Hij zag dit huis echt als zijn stadspaleis.

Audiotour

Eenmaal binnen in dit museumhuis, kun je aan de hand van een audiotour met achtergrondinformatie door het huis heen lopen. In Huis Van Meerten speelt het huis zelf de hoofdrol!
Koop tickets Wissel AH vouchers in

Profiteer nu van de AH actie en ontvang 30% korting op jouw tickets.