Grote Kerk Breda

Museumweken

Grote Kerk Breda

Ze is niet te missen als je je in het centrum van Breda begeeft; de Grote Kerk, ookwel Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Geschiedenis 

De eerste vermelding van een stenen kerk in Breda is te vinden in een oorkonde uit 1269. Tientallen jaren later wordt de kerk ineens enorm belangrijk en wordt het bestuurd door een kapittel. De kerk werd hierna meerdere malen verbouwd en uitbereid. De start van de bouw van de huidige kerk begon in 1410. In de eerste helft van de 16de eeuw beleeft de Grote Kerk het hoogtepunt van haar bloei. Omstreeks 1520-1525 werd er een Prinsenkapel toegevoegd aan de kerk. Hier ligt een aantal voorvaderen van het Nederlandse koningshuis begraven.

Voor meer dan 150 jaar was Breda het thuis van de familie Nassau. Toen stadhouder Willem van Oranje overleed zou hij eigenlijk ook in de kerk in Breda worden begraven. De stad was destijds echter nog in handen van de Spanjaarden, vandaar dat er gekozen werd voor Delft, de plaats waar Willem overleed, als nieuwe stad van de Oranjes.

Restauratie

De Grote Kerk zal tot 2027 een ingrijpende restauratie ondergaan. De fa├žade van de kerk staat op dit moment in de steigers. Toch is er nog iets moois te zien aan de buitenkant, namelijk werk van kunstenaars van Blind Walls. Zo zit je niet tegen saaie, grijze platen aan te kijken!

 

Wissel AH vouchers in

Profiteer nu van de AH actie en ontvang 30% korting op jouw tickets. Koop een voucher