Grote Kerk Breda

Museumweken

Grote Kerk Breda

Ze is niet te missen als je je in het centrum van Breda begeeft; de Grote Kerk, ookwel Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Geschiedenis 

Een historisch bouwwerk midden in een grote stad. Dat is de Onze-Lieve-Vrouwekerk in het centrum van Breda. Een plek waar mensen rust vinden, het leven eren en wat een speciaal plekje heeft in het hart van elke Bredanaar.

De kerk heeft een lange geschiedenis die teruggaat naar het 1269. In een oorkonde wordt voor het eerst gesproken over een stenen kerk in Breda. De kerk wordt in de eeuwen die volgen meerdere malen verbouwd en uitgebreid en uiteindelijk beleeft het in de zestiende eeuw haar groei. Met de komst van de Prinsenkapel kan de kerk worden gebruikt als mausoleum. Verschillende voorvaderen van het Nederlandse koningshuis liggen hier begraven. De uitgebreide historie van de kerk en de stad Breda kan je ontdekken door een bezoek te brengen aan het monumentale gebouw. Negen maanden per jaar is de kerk open voor bezoek. Je kan vrij rondkijken, een audiotour volgen en de vaste expositie over het koningshuis bezichtigen. Ook zijn er wisseltentoonstellingen en kan je Breda van grote hoogte zien. Zet je dan wel schrap voor 286 treden, maar het uitzicht is verbluffend.

Restauratie

De Grote Kerk zal tot 2027 een ingrijpende restauratie ondergaan. De fa├žade van de kerk staat op dit moment in de steigers. Toch is er nog iets moois te zien aan de buitenkant, namelijk werk van kunstenaars van Blind Walls. Zo zit je niet tegen saaie, grijze platen aan te kijken!