Fries Museum

Museumweken

Fries Museum

De Friese cultuur

De ‘spesjale Fryske taal’, een potje Fierljeppen (ook wel Polsstokspringen over een sloot), een slokje Beerenburg en de Elfstedentocht. Onze eigenwijze Friesen hebben toch wel een heel bijzondere en rijke cultuur. Een cultuur die bloot wordt gelegd in het Fries Museum.

Dans mee met de mysterieuze Mata Hari, strijd samen met Grutte Pier tegen de Hollanders of maak kennis met de hongerkinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ondergebracht op het Friese platteland. In het Fries Museum komen alle historische gebeurtenissen ter sprake. Ontdek meer over de elf steden en het platteland of duik in de haat-liefdeverhouding tussen Friesland en het water.

Er is voor iedereen iets te ontdekken. De collectie van het Fries Museum is juist bedoeld om de cultuur en geschiedenis van Friesland te bewaren, te leren begrijpen en aan het publiek te tonen.

Bewaken van de Friese identiteit

Een museum met een rijke geschiedenis van ruim 190 jaar. Wat begon als een kleine genootschap, groeide al snel uit tot iets groters.
In 1827 werd het Provinciaal Friesch Genootschap ter beoefening der Friesche Geschied-, Oudheid- en Taalkunde (Fries Genootschap) opgericht door Franciscus Binkes, Hendrik Amersfoordt en Freerk Fontein. Een genootschap die streed voor het behouden van de Friese identiteit.

Ruim zesentwintig jaar later, breidde dit genootschap zich uit. Het Provinciaal Friesch Kabinet van Oudheden was een nieuwe toevoeging aan het genootschap. Een kabinet dat ging over de bewaring van voorwerpen. Friezen konden hier typische Friese voorwerpen aanleveren. Hier werden ze bewaard voor het nageslacht, maar ook tentoongesteld. Een ruime collectie die in 1877 de basis vormde voor de eerste volkskundige tentoonstelling in Nederland. Deze historische tentoonstelling werd in Leeuwarden gehouden ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Friese Genootschap.

Een succesvolle tentoonstelling: met de inkomsten kon het Eysingahuis in Leeuwarden worden aangekocht. De plek waar in 1881 het Fries Museum werd geopend.

Gevarieerde collectie

Door de jaren heen is er dus heel wat verzameld door het Fries Museum. Dit maakt het dat er tegenwoordig ontzettend veel is te zien. Bewonder het zwaard van Grutte Pier, de bustehouder van de exotische danseres Mata Hari of leer alles over de Tweede Wereldoorlog in Friesland in het Fries Verzetsmuseum.

Komt de ware Fries in jou al omhoog?

Wissel AH vouchers in

Profiteer nu van de AH actie en ontvang 30% korting op jouw tickets.