Fotomuseum Den Haag

Museumweken

Fotomuseum Den Haag

Fotomuseum Den Haag wil het publiek laten zien dat fotografie een kunstvorm is en niet altijd gelijk staat aan de waarheid. Dit doen ze door een plek aan bezoekers te geven waar ze in rust de gelaagdheid, betekenissen en context van de fotografie kunnen ontdekken.

Eind jaren ’50 begon het Kunstmuseum Den Haag met het tentoonstellen van fotografie. Hiermee waren zij de eerste van Nederland. De fotografiecollectie werd op een gegeven moment zo groot dat er in 2002 een apart museum voor is opgericht; Fotomuseum Den Haag. Het museum heeft in het verleden diverse tentoonstellingen gehad. Een paar voorbeelden zijn Man Ray, Sally Mann, Erwin Olaf, Emmy Andriesse, Anton Corbijn, Bieke Depoorter en Robin de Puy. In 2016 is het museum verbouwd vanwege te weinig ruimte voor alle fotografie die tentoongesteld wordt. Wat eerst een tentoonstellingsruimte voor fotografie was, is nu een volledig fotomuseum.

Tentoonstellingen

Fotografiemuseum Den Haag organiseert verschillende tentoonstellingen. Een daarvan is ‘Voorbij de grenzen van de DDR’. In deze tentoonstelling worden foto’s van het Duitse stel Ute Mahler en Werner Mahler laten zien. Deze foto’s tonen een greep uit de werken van het stel uit de naoorlogse geschiedenis in Duitsland (en de rest van Europa). De foto’s uit de tentoonstelling zijn gemaakt in de periode van begin jaren ’70 tot heden en vallen onder maatschappijkritische reportages en portretten en landschappen.

Ook is er de tentoonstelling ‘Fotografie wordt Kunst (Photo-secession in Holland 1890-1937). Hierin wordt het verhaal van de vroege Nederlandse kunstfotografie verteld. De focus ligt op de graduele overgang van picturalisme en Nieuwe Fotografie.

Verder is er een tentoonstelling genaamd ‘De soep van Daguerre’ te bewonderen. In deze tentoonstelling wordt een selectie van foto’s van verschillende materialen en bijzondere technieken getoond. Wat bezoekers hiervan kunnen leren is dat foto’s geen immateriële beelden zijn, maar fysieke objecten.

Foto: Maurice Haak